Kaatuuko sote?


Julkaistu kesäkuu 18, 2017

Pian saamme perustuslakivaliokunnan lausunnon sote- ja maakuntauudistuksista. Pikkulinnut ovat laulaneet, että maakuntauudistus olisi läpäisemässä perustuslakivaliokunnan seulan, mutta että valinnanvapaus ei.

Kohtalonkysymys lieneekin, onko Kokoomus valmis jatkamaan hallituksessa, joka toteuttaa valinnanvapaudesta vain jäljelle jäävät rippeet. Jos Kokoomus lähtisi hallituksesta, valinnanvapaus lienisi lopullisesti kuopattu. Maakuntauudistus sen sijaan todennäköisesti toteutuisi jossain muodossa jollain aikataululla, koska mikään puolue ei kategorisesti vastusta sitä.

Suomen kannalta parasta olisi poliittiset realiteetit huomioiden se, että maakuntauudistus etenisi ainakin lähes aikataulussa, ja että valinnavapaus tyssäisi perustuslakiin. Maakuntauudistus tulee, halusi SDP tai ei, mutta valinnavapauden toteuttaminen nyt esitetyssä muodossa olisi erittäin riskialtista.