Toimeentulotuen tilanne korjattava välittömästi


Julkaistu maaliskuu 1, 2017

Toimeentulotuen perusosan siirto Kelaan on epäonnistunut täydellisesti. Odotusajat ovat kasvaneet sietämättömiksi, ja Kelan omatoimisesti toteuttamat muutokset toimeentulotuen myöntämisperiaatteisiin ovat aiheuttaneet tilanteen, joka on kansallinen häpeä.

Toimeentulotuki on viimesijainen tuen muoto ja sen saajat ovat yhteiskunnassa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Onkin häpeällistä, että toimeentulotuen perusosan siirtoa Kelalle ei toteutettu toimivalla tavalla. Olisi pitänyt olla itsestään selvää, ettei Kela pysty käsittelemään hakemuksia puolellla siitä henkilökunnasta, mitä kunnilla oli käytössään.

Tilanne on korjattava välittömästi. Tämä ei ole vaikeaa, vaan se onnistuu yksinkertaisesti lisäämällä työntekijöiden määrä riittävälle tasolle ja käyttämällä perustoimeentulotuen myöntämisessä samoja perusteita kuin kunnat ovat aiemmin käyttäneet.