Työllistyneille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille työviisumi


Julkaistu tammikuu 12, 2017

Suomessa on ollut paljon keskustelua tilanteista, joissa turvapaikanhakija on onnistunut työllistymään turvapaikanhakuprosessin aikana, mutta saa kielteisen turvapaikkapäätöksen. Etenkin Irakista on tullut paljon ammattitaitoisia koulutettuja työntekijöitä, jotka ovat onnistuneet työllistymään yhteiskunnan kannalta hyödyllisiin ammatteihin.

Onkin täysin järjetöntä palauttaa tällaisia henkilöitä kotimaahan. Turvapaikkaa heille ei kuitenkaan voi käytännössä antaa. Ratkaisu tilanteeseen on kuitenkin olemassa. Näille henkilöille voisi nimittäin myöntää poikkeusmenettelyllä työviisumin, jolloin he saisivat väliaikaisesti jäädä maahan niin kauan kuin he ovat töissä, kunnes kriteerit kansalaisuuden saamiseksi täyttyvät.