Eläkeläisköyhyys on todellinen ongelma


Julkaistu syyskuu 18, 2016

SDP:n sisällä on viime aikoina keskusteltu paljon eläkeläisköyhyydestä ja taitetusta indeksistä. Keskustelua aiheesta on myös käyty laajemmin.

Eläkeläisköyhyys on täysin kiistatta todellinen ongelma. Suomessa on suuri joukko erittäin pienituloisia eläkeläisiä, jotka tulevat toimeen hädin tuskin. Suuri osa heistä ei myöskään halua tai kykene hakemaan esimerkiksi toimeentulotukea sairaalalaskujen tai muiden suurien yllättävien kulujen maksamiseen. Tämä johtaa vakaviin toimeentulon ongelmiin ja sitä myötä ihmisoikeudellisesti kyseenalaisiin tilanteisiin.

Indeksin muuttamista palkkapainotteisemmaksi on tarjottu ratkaisuksi tilanteeseen. Tämä on kuitenkin erittäin vaarallinen, ja kyseenalainen tie. Indeksin muuttaminen palkkapainotteisemmaksi hyödyttäisi todellisuudessa lähinnä suurituloisia eläkeläisiä (eikä sentin vertaa takuueläkkeen varassa olevia), ja söisi nopeasti eläkerahastoja, jättäen massiivisen laskun jälkipolville. Tämä on faktaa ja väitän, ettei kukaan pysty osoittamaan lukuja, jotka tämän kieltäisivät.

Hallitus taas pyrkii vähentämään eläkeläisköyhyyttä eläkkeiden verotusta alentamalla. Tämä on kuitenkin keinona aivan yhtä kyseenalainen, sillä se hyödyttää lähinnä suurituloisia eläkeläisiä ja jättää laskun jälkipolville valtonvelan muodossa.

Ratkaisuja tilanteeseen kuitenkin olisi tarjolla. Yksinkertaisin näistä on takuueläkkeen nosto, mitä muun muassa Antti Rinne on ajanut. Tämä ei kuitenkaan riitä, sillä jopa kansaneläkkeenkin ulkopuolelle jää suuri pienituloisten joukko. Kansaneläkkeen ja takuueläkkeen noston tulisi kuitenkin kuulua keinovalikoimaan, mutta pienituloisten työeläkeläisten asemaa helpotettaisiin parhaiten muuttamalla indeksikorotukset puoliksi euromääräisiksi pelkkien prosentuualisten korotusten sijaan. Tämä johtaisi juuri pienten työeläkkeiden merkittävään kasvuun, syömättä ollenkaan eläkerahastoja. Maksajiksi toki joutuisivat suurituloiset eläkeläiset, mutta väitän sen olevan tilanteen vakavuuden vuoksi täysin hyväksyttävää.