Hallitus ajaa Suomen entistä syvempään kriisiin


Julkaistu toukokuu 15, 2016

SDP esitti hiljattain välikysymyksen Suomen tilasta. Välikysymys ei olisi voinut olla ajankohtaisempi.

Hallitus on lopulta hiljalleen saanut puhtia kärkihankkeidensa ajamiseen. Sote-uudistus etenee, kilpailukykysopimus etenee, leikkauksista ja normienpurusta on päätetty. Tämä täytyy todeta hallituksen kunniaksi.

Kuitenkin uudistusten tila on todellisuudessa katastrofaalinen. Sote-uudistuksesta on tulossa täyskatastrofi, kilpailukykysopimus on kaatumaisillaan, ja huonosti suunnitellut sopeutustoimet ja byrokratian purku uhkaavat tuhota orastavan talouskasvun.

Etenkin sote-uudistuksen osalta tilanne näyttää niin huonolta, että useat asiantuntijat ovat jo menneet niin pitkälle, että ovat sanoneet, että sen tekeminen voitaisiin kokonaan lopettaa. Uusien hallintohimmeleiden luominen ja valinnanvapaus, josta kukaan ei tiedä, miten se toteutetaan, ja joka on nostanut huomattavasti terveydenhuollon kustannuksia Ruotsissa, eivät ole mitään järkevää uudistamista josta syntyisi säästöä. Päinvastoin, kokonaisuus on sellainen, että kustannukset saattavat loppupeleissä nousta tavoitellun kolmen miljardin säästön sijaan. Selvää on ainakin se, että byrokratia ei näillä toimilla vähene vaan lisääntyy, eikä paljon puhutusta asiakaslähtöisestä lähestymistavasta näy jälkeäkään.

Samaan aikaan Ammattiliitto Pro on uhannut romuttaa kilpailukykysopimuksen jos hallitus ei vedä pois työkokeilua ja tiettyjä muita suunniteltuja heikennyksiä työttömien asemaan. 200 000-jäsenisen Pron vetäytyminen tarkoittaisi koko sopimuksen kaatumista. Hallitus ei ole aikeissa vetää pois esityksiään, joten kilpailukykysopimus näyttäisi kaatuvan, etenkin kun muillakin aloilla on pahoja ongelmia soveltamisneuvotteluissa.

Samaan aikaan päälle painavat erittäin huonosti suunnitellut säästöt. Etenkin koulutusleikkausten jälki tulee olemaan erittäin rumaa. Samalla suuret leikkaukset todennäköisesti syövät orastavan talouskasvun.

Selvää on, että Suomen tilannetta ei korjata hallituksen tekemisillä. Oppositio ja SDP ovat tarjonneet koko aika selkeää vaihtoehtoa hallituksen politiikalle, vaikka hallitus väittää toisin. Hallitus ei ole oppositioa kuunnellut. Ainoastaan maailmantalouden kasvu voikin pelastaa Suomen tällä hallituskaudella, ellei hallitus ala kuuntelemaan oppositiota. Hyvä alku olisi, jos hallitus peruisi osan koulutusleikkauksista, laittaisi sote-uudistuksen takaisin uuteen valmisteluun, alkaisi elvyttämään infraa rakentamalla ja korjaamalla, sekä alkaisi kuuntelemaan työmarkkinaosapuolia, mikä mahdollistaisi kilpailukykysopimuksen viemisen maaliin.